DeFi gir deg 7-15% rente på sparepengene

Det kan høres for godt ut til å være sant, men 7-15% er renten du får når markedet fritt får bestemme, uten at banker og mellommenn tar provisjon.

Velkommen til #DeFi, desentralisert finans, som for tiden er et hot begrep innen kryptovalutaens verden. Dette lar alle mennesker spare eller låne penger fra en åpen protokoll, uten å måtte opprette en bankkonto eller å søke. Ingen bakgrunns-sjekk, ingen diskriminering, bare ren revolusjonerende teknologi som gjør jobben for deg.

“Javel? Kryptovaluta sier du? Da svinger vel verdien på pengene voldsomt?”

Ikke hvis du holder deg til såkalte USD stablecoins som USDT, USDC eller DAI. Disse valutaene holder samme verdi som den Amerikanske dollaren til enhver tid, ved hjelp av robuste algoritmer, og svinger maksimalt noen få prosent. Til gjengjeld er det stor etterspørsel etter å låne dem, noe som gir høy rente for de som låner ut (“sparer”).

Rentene du får på USDC og DAI hos de ulike tjenestene per i dag. Det er spesielt DAI som gir høy rente. Skjermbilde fra LoanScan.io

Det er ingen bindingstid på penger du sparer/låner ut, du kan ta dem ut igjen når som helst, uten gebyrer, og systemet sørger for at det alltid er tilstrekkelig med penger til at alle samtidig kan ta ut det de har satt inn, om det skulle skje. Måten dette gjøres på er at folk aldri får låne mer enn de har satt inn som pantkapital – dermed er det alltid en buffer som beskytter de som låner ut og får avkastning.

Dette er mer enn en tradisjonell bank er i stand til. Derfor fungerer det i praksis som en vanlig høyrentekonto, men med betraktelig høyere avkastning enn banken vil gi deg.

DeFi tilbyr mye høyere sparerente enn de fleste banker.

De fleste tjenester av denne typen bygger direkte på nettverket til Ethereum, som er den nest største kryptovalutaen etter Bitcoin. Det betyr at all koden som styrer depositum, renter, og lån, ligger som skrevet i stein i Ethereum’s blockchain – koden kan ikke endres, og kan åpent inspiseres av hvem som helst. Det samme gjelder alle transaksjoner, men ingen persondata er synlige for andre.

Selv har jeg benyttet både Compound Finance og Aave til å spare penger, og er veldig fornøyd med tjenestene. Disse har begge undergått detaljerte analyser, testing og rapporter av koden fra tredjeparter, hvorpå selskapene bak har fikset mulige svakheter og feil. Kode-kontraktene, såkalte smart-contracts, vil fortsette å eksistere på blokkjeden og fungerer uavhengig av om firmaet som skrev dem skulle gå konkurs eller forsvinne. Det betyr at det i prinsippet er trygt å bruke – du forholder deg her til ren distribuert logikk og ikke til en bank eller en kundebehandler.

DeFi har også blitt veldig enkelt å bruke – ett eksempel jeg trygt kan anbefale er Argent Wallet til Android og iOS. Den er svært brukervennlig og lar deg kjøpe kryptovaluta med et bankkort, veksle mellom ulike valuta enkelt, og spare for å få avkastning gjennom Compound som er integrert i appen.

Argent Wallet, en av de mest brukervennlige appene som tilbyr sparing med høy rente

Man må likevel selv ta valget om man tør å stole på at koden fungerer riktig. Det er kun koden og deg selv som her har kontroll og ansvar for sparingen. Men det er flere og flere som har tatt steget til DeFi, for i Februar 2020 ble milepælen på én milliard investerte dollar nådd ($1,000,000,000).

Så lenge du tar godt vare på passordet til den digitale lommeboken din (en populær lommebok-app til Chrome er MetaMask), kan du når som helst ta ut pengene og konvertere dem til norske kroner via for eksempel Coinbase og PayPal, om du måtte ønske. Det finnes i dag også Visakort fra Coinbase som lar deg handle direkte med kryptovaluta som USDC eller Bitcoin i norske butikker.

Teknologien er fremdeles i sin spede barndom, men den vokser for hver måned, og kommer snart til å gi tøff konkurranse til sentrale banker i alle land.

Folk har nå, for første gang i historien, muligheten til å velge bort lav rente – man trenger ikke lenger å finne seg i at bankene tjener penger på deg som forbruker – nå kan du ta tilbake kontrollen selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *